DOPOSAŻENIE KGW W KLUKACH
SPRAWOZDANIE Z PRZEPROWADZONYCH
IMPREZ I PODJĘTYCH DZIAŁAŃ PROMOCYJNO-KULTURALNYCH
Koła Gospodyń Wiejskich w Klukach w ramach projektu
„WSPARCIE INICJATYW KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH W KLUKACH”
w ramach poddziałania 19.2
„Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”
Okres sprawozdawczy: od 11 marca 2020 r. do 20 maja 2020 r.
Projekt realizował cele ogólne LSR II: Rozwój inicjatyw lokalnych i podniesienie standardu życia mieszkańców , II.3 Budowa i promocja kulturalnej i rekreacyjnej oferty Krainy Wielkiego Łuku Warty”.
Wsparcie inicjatyw Koła Gospodyń Wiejskich w Klukach umożliwiło integrację, aktywizację i przeprowadzenie działań edukacyjno-kulturalnych dla lokalnej społeczności. Z uwagi na powszechną dostępność przeprowadzonych imprez wszystkie grupy społeczne, również grupy defaworyzowane, mogły być ich uczestnikami. Poprzez realizację projektu KGW doposażone zostało w niezbędny sprzęt i wyposażenie do organizacji imprez i działań kulinarnych.
W okresie sprawozdawczym Koło Gospodyń Wiejskich w Klukach przeprowadziło 6 imprez wraz z działaniami promocyjno-kulturalnymi w ramach realizacji projektu pn. „Wsparcie inicjatyw Koła Gospodyń Wiejskich w Klukach”.
Imprezami przygotowanymi w ramach programu były warsztaty kulinarne tj.: Babcia Daniela z wnuczkami, Mama Monika z dziećmi, Mufinki Kacpra i mamy, Zosia z mamą, Warsztaty kulinarne V i Warsztaty kulinarne VI KGW. Pierwotnie miały to być warsztaty kulinarne prowadzone stacjonarnie w Gminnym Ośrodku Kultury w Klukach, jednak świat ogarnęły pandemia i kwarantanna, więc Koło Gospodyń Wiejskich w Klukach przeniosło się do sieci. Z uwagi na pandemię wszystkie działania prowadzone były za pośrednictwem strony internetowej oraz portali społecznościowych. Członkinie KGW wraz ze swoimi rodzinami przygotowały filmy prezentujące pokazy kulinarne:
-
„Babcia Daniela z wnuczkami” emisja w dniu 31. 03. 2020 r- przygotowanie sałatki warzywnej,
-
„Zosia z mamą” emisja w dniu 1.04.2020 r.- pokaz wykonania sernika na zimno,
-
„Mufinki Kacpra i mamy” emisja w dniu 2.04. 2020 r.- przygotowanie mufinek,
-
„Mama Monika z dziećmi emisja w dniu 3.04. 2020 r- wykonanie placuszków z jabłkami,
-
„Warsztaty kulinarne V” emisja w dniu 18.05. 2020r. - pokaz przygotowania potraw z grilla,
-
„Warsztaty kulinarne VI” emisja w dniu 18.05. 2020r. - cd potraw z grilla i dodatków.
Nagrane filmy zostały umieszczone na stronie internetowej GOK- https://kluki.naszgok.pl/ oraz na Facebook-u Gminnego Ośrodka Kultury w Klukach.
Podjęte inicjatywy pozwoliły na ciekawą organizację czasu wolnego, co nie bez znaczenia było w czasie pandemii i społecznej kwarantanny, umożliwiło zdobycie nowych umiejętności kulinarnych tak dla dzieci, młodzieży jaki i osób dorosłych.
Wszystkie materiały projektowe i prezentowane warsztaty oznaczone było logotypami instytucji zarządzających projektem.
Przeprowadzone działania KGW w Klukach były realizowane w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Klukach.
W celu określenia wskaźników rezultatu i oddziaływania przeprowadzone zostały w dniach 12-19 maja 2020 r. badania ankietowe. Kwestionariusz ankiety udostępnionego na stronie internetowej GOK-u, który można było pobrać i odesłać, ankiety dystrybuowano również poprzez indywidualne kontakty z mieszkańcami. Kwestionariusz ankiety składał się z 7 pytań (zamkniętych i otwartych). 40 osób wzięło udział w badaniu ankietowym.
Wyniki ankiet wskazują, że przeprowadzone imprezy oraz działania promocyjno-kulturalne przyniosły zamierzone efekty:
-
Respondenci uważają, że poprzez realizację takich działań zaspokojone są potrzeby społeczności lokalnej w organizowanym zakresie.
-
Ankietowani wskazują, że realizacja projektu przyczyni się do ochrony środowiska.
-
W wyniku realizacji projektu, zdaniem ankietowanych, podniesiona zostanie jakości życia społeczności lokalnej.
-
Respondenci uważają, że projekt jest promocją obszaru LGD „Kraina Wielkiego Łuku Warty”.
-
Respondenci docenili w ankietach wzmocnienie więzi z miejscem zamieszkania.
-
Większość ankietowanych korzystała z przeprowadzonych w ramach projektu inicjatyw promocyjno- kulturalnych tj. warsztatów kulinarnych prezentowanych na stronie internetowej i portalu społecznościowym.
-
Uwagi dotyczące zrealizowanego projektu skierowane zostały na konieczność kontynuacji takich inicjatyw i pozytywnej ocenie podjętych działań.
Pomimo trudnej i niecodziennej sytuacji spowodowanej pandemią, prowadzone działania uzyskały pełną akceptację odbiorców. Za znaczący sukces zrealizowanych warsztatów i działań informacyjno-promocyjnych należy uznać pozytywne opinie respondentów i uzyskanie zamierzonych efektów.
Podjęte działania to początek dalszej aktywnej działalności Koła, które dzięki realizacji projektu wzmocni swoją aktywność społeczną i integrację z mieszkańcami i gośćmi gminy Kluki. KOŁO zobowiązało się do kontynuacji i rozszerzenia swoich inicjatyw z wykorzystaniem zasobów pozyskanych w ramach projektu